Fjordhäst

Norsk fjordhäst, fjordhäst eller fjording är tre olika namn som man kan se för denna ras här i Sverige. Vestlandshest är ett annat namn som främst används i Norge, då rasen härstammar från just Västnorge. Fjordhästens historia börjar långt tillbaka i tiden (flera århundraden tillbaka) och man gissar att den har sitt ursprung från de så kallade tatariska ponnyerna. Även om rasen ursprungligen kommer från Norge så finns den nu utbredd i hela Skandinavien, och här i Sverige har den kommit att bli en av de mest populära hästraserna. Rasen finns också att hitta i andra delar av Europa och på enskilda ställen i USA.

Trots sitt rasnamn som fjordhäst så blir rasen nästan aldrig högre än ponnyhöjd i manken, 148 centimeter. Fjordingen är av kallblodstyp, vilket har hjälpt den att överleva och utvecklas när den levde i den karga fjällterrängen.

Fjordhästen har en något grövre kroppsbyggnad, men med ett lite mindre huvud. Kroppen ska utstråla styrka och uthållighet. Även hovarna ska vara starka då dom har präglats av århundranden i fjällen utan skor. Den starka och grova kroppsbyggnaden har hjälpt rasen att leva vidare då användningsområdena ökar. Tack vare sin styrka så kan fjordingen trots sin låga mankhöjd utan problem ridas av vuxna.

Vad som allra mest kännetecknar en fjordhäst är dess färger. Färgen är en ursprunglig viltfärg, och har inte korsats med andra färger. Den enda tillåtna färgen på fjording är olika typer av black så som brunblack, isabellblack, musblack och rödblack. Det är en speciell färg som många finner tilltalande. Utöver hårremmen ska hästens man och svans i grunden vara ljus, men såväl pannlugg, man och svans ska ha svart i mitten. Det ska gå en svart linje från pannluggen, ned mellan öronen, längs hela nacken i manen, vidare över ryggen och sluta i svansen. Denna svarta linje kallas för ål och syns nästan uteslutande hos fjordingen. Denna ål framhävs extra när manen klipps rastypiskt i en kort, välvd stubb. I denna stubb syns då tydligt hur den svarta ålen i manen omfamnas av det annars ljusa taglet.

Fjordingens ursprung i fjällen, dess kroppsbyggnad och dess fantastiska egenskaper har hjälpt rasen att leva vidare i ett mer modernt samhälle. Hästens temperament ska generellt vara lugnt och tålmodigt. Det är egenskaper som uppskattas för att en häst ska kunna ses som en lämplig häst för barn. Fjordhästens användningsområden är därför nästintill obegränsade. De kan användas på ridskola för såväl barn som vuxna. I Norge är de även populära turridningshästar då de har en uthållighet och styrka att vandra långt och bära tungt. Fjordhästen syns även i de klassiska tävlingsgrenarna så som hoppning och dressyr, och har där nått framgångar. De tävlar också i distansritt och i körning. Fjordhästen är en perfekt allround-häst, och det är inte helt ovanligt att man använder just fjordingen när man ska ha en gemensam familjehäst att dela på men har olika intressen för olika inriktningar. Fjordhästen kan då tillgodose hela familjens behov och intressen för hästar och hästsport då den fungerar lika bra att ha som kompis i skogen som en trogen kamrat på tävlingsbanan.