Shetlandsponny

Shetlandsponnyn må vara liten till växten, men det är en ponny med väldigt mycket krut i. Den sägs till och med vara den starkaste hästrasen i förhållande till sin storlek, vilket förklarar varför den ofta använts som draghäst genom tiderna. Med sin yviga man, korta ben och charmiga ansikte inger den ett busigt intryck. Det är en mycket populär ponnyras och brukar med fördel användas till ridning för de allra yngsta ryttarna.

Ursprung

Som namnet antyder härstammar denna ras från Shetlandsöarna utanför Skottlands kust. Det klippiga landskapet och ganska magra växtligheten har bidragit till ponnyns ihärdighet och tålighet. Klimatet på öarna är också kallt och hårt stora delar av håret, så rasen har anpassats sig till dessa förhållanden. Man vet inte säkert deras exakta ursprung, men det finns tecken på att de funnits på Shetlandsöarna i åtminstone 2000 år. Ponnyerna användes främst inom jordbruket, där de bar packning, drog lass och plogar. Till en början var rasen inte särskilt känd eller använd utanför öarna, men under 1800-talet började de importeras i mängder till England. Då ville man utnyttja deras knappa storlek i bly- och kolgruvorna. Ponnyerna sänktes ner i gruvorna där de fick dra tunga lass genom gruvgångarna. Även USA skeppade över ponnys till sina gruvor, men idag finns det inte längre några ponnygruvor kvar.

Utseende

Shetlandsponnyn är en av världens minsta hästraser och brukar som minst mäta 71 cm, och som högst 112 cm i mankhöjd. Den har ett litet men välbyggt huvud, med ögonen brett isär, och små alerta öron. Kroppen brukar vara kompakt och muskulös, med en kort bred nacke och rygg. Manen och svansen brukar vara lång och tjock, något som var nödvändigt för att den skulle klara det kalla klimatet på Shetlandsöarna. Deras vinterpäls är dessutom både varm och vattentät. Många shetlandsponnys är lätta att känna igen på sin karaktäristiska långa lugg. Ponnyerna förekommer i nästan alla kända hästfärger, men får inte vara tigrerad enligt deras rasstandard.

Karaktär

Det är ganska vanligt att stöta på både busiga och envisa shetlandsponnys, men med rätt träning och uppfostran blir de fantastiska små kamrater. Många kan förvånas av deras stora personlighet, men den som är van vid ponnys vet att man inte skall underskatta deras storlek. De brukar vara nyfikna och sociala, och när de inte används för bruk eller till ridning är det vanligt att ha dem som sällskap åt andra hästar.

Användning

Idag används shetlandsponnys till mycket, men de ses inte längre som brukshästar på samma sätt som de gjorde i sitt ursprungsland. Deras storlek och temperament gör de till ypperliga ridhästar för yngre barn. Barnen kan lära sig att sköta om en häst som är i en lagom storlek i förhållande till dem själva, och kan lära sig både att sadla och rykta ponnyn. Vuxna människor är ofta för stora för att rida shetlandsponnys, men det är vanligt att de används till trav och körning. Många som äger en stor häst väljer ofta att skaffa en shetlandsponny som sällskap till den första hästen. Ponnyn kostar betydligt mindre i drift, men man får inte glömma att den också behöver motioneras och aktiveras precis som en stor häst. En shetlandsponny kan leva i upp till 30 år, så som ägare kan du räkna med en långlivad livskamrat, och en mycket tillgiven sådan när den får mycket kärlek.